Få et indblik i EU’s budget for 2024

EU-Kommissionen har fremlagt et forslag til budget for 2024 på 189,3 mia. euro. Herudover er der 113 mia. euro til udgifter i forbindelse med NextGenerationEU, EU’s genopretningsfond.

De to store poster på budgettet er den fælles landbrugspolitik og regional udvikling og samhørighed. Førstnævnte omfatter knap 54 mio. euro, mens der afsættes 48 mio. til regional udvikling. Formålet med landbrugspolitikken er bl.a. at forbedre landbrugets produktivitet, sikre at landbruget har en rimelig levestandard og tackle landbrugets udfordringer som følge af klimaændringerne. Regional udvikling er et instrument til at mindske forskellene mellem de forskellige regioners udviklingsniveauer. Det gøres ved at understøtte økonomisk vækst, jobskabelse, virksomhedernes konkurrenceevne, bæredygtig udvikling og miljøbeskyttelse. EU har en række puljer, som støtter udviklingen, f.eks. i fattige områder af medlemslandene. Der er i budgettet ikke afsat penge til at støtte Ukraine, men EU-Kommissionen vil kigge på mulighederne for at støtte, når man er i gang med at revidere det langsigtede budget for 2021-2027.

 

Budgetforslaget for 2024 er en del af Unionens langsigtede budget, som blev vedtaget i slutningen af 2020, og det omfatter efterfølgende tekniske justeringer og har til formål at omsætte Unionens prioriteter til konkrete årlige resultater. Du kan læse mere om det langsigtede budget her: 2021-2027 (europa.eu)

En grundigere oversigt kan ses i EU-Kommissionens pressemeddelelse fra 7. juni. Budgettet skal godkendes af EU-Parlamentet og Rådet for den Europæiske Union. En endelig godkendelse forventes at falde i det sene efterår.

Læs mere om EU’s budget på kommissionens hjemmeside: EU budget (europa.eu)

Find tidligere års budgetter og rapporteringer her: Alle årlige budgetter (europa.eu)