Da EU optog de tidligere kommunistiske lande fra Central- og Østeuropa, forandrede det EU på en måde, ingen havde forestillet sig. Det var i sandhed historisk, men de mange nye medlemmer var en stor mundfuld for EU, og man talte efterfølgende om ’udvidelsestræthed’. Nu måtte det være nok.
Men med Ruslands invasion af Ukraine er udvidelse med nye medlemslande igen på EU’s dagsorden – bl.a. med Ukraine, Moldova og Georgien. Denne gang især af sikkerhedspolitiske grunde. Flere lande er allerede tæt på målstregen, og EU kan en dag have 34-35 medlemmer.
Hvordan vil det forandre EU? Og hvordan er det egentlig gået i de østeuropæiske lande, der blev medlemmer for 20 år siden? Og endelig: Hvad siger de europæiske befolkninger – både i øst og vest – til EU?
Journalist og foredragsholder Anne Haubek har som journalist – bl.a. næsten 25 år i DR – haft sin gang i EU’s maskinrum lige siden den første store udvidelse i 2004. Hun har desuden i en årrække rejst Central- og Østeuropa tyndt og talt med befolkningerne derovre om deres hverdag. Hun besøger også løbende det krigshærgede Ukraine.