Tre nedslag i Folketingets nye procedure for behandling af EU-sager

I 2020 nedsatte Folketingets Europaudvalg en særlig EU-reformgruppe, som havde til formål at kortlægge, hvordan Folketinget kunne styrke sin indflydelse på, samt parlamentariske kontrol med, EU-politikken. På baggrund af reformgruppens anbefalinger har Europaudvalget nu vedtaget en ny beretning*. Denne artikel sammenfatter tre centrale punkter, der har implementeret EU-reformgruppens anbefalinger.

  • Folketingets fagudvalg involveres tidligere og i højere grad.

De EU-sager, der anses for at have størst betydning for Danmark skal forelægges for fagudvalgene senest 8 uger efter, at EU-Kommissionen har præsenteret deres lovforslag. Målet er at give fagudvalgene mulighed for at påvirke regeringens holdning og beslutningsprocessen i en tidlig fase. Det drejer sig om ca. 10-15 sager om året.

  • Regeringens mandater indhentes tidligere
    Regeringen skal bestræbe sig på at indhente mandat senest 8 uger, før Rådet træffer beslutning om de EU-sager, mandatet er ønsket til. Dette skal sikre, at medlemmer af Europaudvalget har mere tid til at undersøge og drøfte sager, før de giver et mandat til regeringen.
  • Europaudvalget sikres bedre arbejdsbetingelser
    For at fremme samarbejdet og inddragelsen i beslutningsprocessen vil mandater til Europaudvalget blive fremsat skriftligt en uge før de endelige beslutninger skal træffes. Dette giver EU-ordførerne mulighed for at inddrage fagordførere og politiske grupper tidligt i beslutningsprocessen og sikre bredere input i beslutningstagningen.

 

Du kan finde en kort sammenfatning af EU-reformgruppens rapport her, samt en oversigt over gruppens 22 anbefalinger her: euo-reformgruppe-loesblad-web.pdf

 

Ordforklaringer:
*Europaudvalgets beretning er et dokument, der udstikker retningslinjerne og procedurerne for samarbejdet mellem regeringen og Europaudvalget. I alt har Europaudvalget afgivet over 20 beretninger. For at gøre det nemmere at danne sig et overblik, findes der en konsoliderende beretning, der sammenskriver de gældende regler, praksisser og procedurer for centrale områder. Du kan finde den konsoliderende beretning her: EU-note – 2020-21 – E 2: Folketingets behandling af EU-sager. Sammenskrevet udgave af Europaudvalgets beretninger om procedure