Fem eksempler på initiativer og projekter i Syddanmark, som støttes af EU

Artiklen er baseret på uddrag fra hjemmesiden: What Europe does for me – #EUandME (what-europe-does-for-me.eu) På siden kan du gå på opdagelse i, hvordan EU påvirker din hverdag og dit lokalområde. Hjemmesiden er tilgængelig på alle 24 officielle sprog.

 

Eksempel 1: Center for Industriel Elektronik (CIE) på Syddansk Universitet (SDU) Sønderborg er et kraftcenter i elektronik. Det involverer forskere og udviklere fra universiteter og industrien på begge sider af den dansk-tyske grænse. CIE skal være hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser. Centret er et resultat af samarbejde imellem Region Syddanmark, Sønderborg Kommune, Danfoss A/S, Linak A/S og SDU. CIE støttes af den Europæiske Socialfond og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og er med til at sørge for, at virksomhederne kan få medarbejdere med netop de kvalifikationer, der er brug for.

Læs mere her: Center for Industriel Elektronik – SDU

 

Eksempel 2: SmartGreen bruger big data til at kortlægge energispild og muligheder for bedre klimakontrol i væksthuse. Væksthusproduktion af bl.a. fødevarer er en succesrig erhvervssektor i Nordsøregionen, hvor den har en omsætning på 9 mia. EUR pr. år og skaber arbejdspladser for over 500 000 mennesker. Branchen har dog et højt forbrug af vand, energi og kemikalier. Projektet — hvis danske partnere er Syddansk Universitet og Aarhus Universitet — udvikler nye metoder, som kan gøre væksthusbranchen grønnere. SmartGreen støttes af Interreg Nordsøprogrammet.

Læs mere her: SmartGreen – SDU

 

Eksempel 3: Topsoil — et projekt under Interreg Nordsøprogrammet — undersøger klimaforandringernes påvirkning af grundvandet og dets bevægelser i de øverste 30 m jordlag, hvor mange menneskelige aktiviteter foregår. Det handler bl.a. om saltvandsindtrængning, øgede regnmængder og oversvømmelser – samt hvad det betyder for forurening af grundvandet og jorden. Region Syddanmark er med i projektet, der har fire pilotanlæg rundt omkring i Danmark, hvor man bl.a. udvikler integreret vandressourceforvaltning, som har en helhedsorienteret tilgang til vandkredsløbet.

Læs mere her: TOPSOIL, Interreg VB North Sea Region Programme

 

Eksempel 4: NorthSEE er med til at skabe kontakt og udveksling mellem Nordsølandene. Nordsøregionen er stærkt trafikeret, og derfor er det vigtigt at lette samarbejdet om at tackle en række grænseoverskridende udfordringer i forbindelse med fysisk planlægning i Nordsøen — bl.a. shippingruter, offshore-installationer (vindenergi, olieboringer), rørledninger mv. — og beskyttede områder. Danmark, Tyskland, Nederlandene, Belgien, Det Forenede Kongerige, Norge og Sverige er alle involveret i projektet.

Læs mere her: NorthSEE, Interreg VB North Sea Region Programme

 

Eksempel 5: Projektet Inn2POWER, som er medfinansieret af EU, vil styrke Nordsøregionens — herunder Sydjyllands — små og mellemstore offshore-vindvirksomheder. Samtidig fremmer projektet samarbejdet mellem klyngerne og klyngernes virksomheder, så de får lettere adgang til nye markeder.

Læs mere her: About, Interreg VB North Sea Region Programme