Her på siden har vi samlet en række korte video explainere, der lynhurtigt gør dig klogere på EU.
Her på siden har vi samlet en række korte video explainere, der lynhurtigt gør dig klogere på EU.
Hvem vælger medlemmerne til Kommissionen?
Hvad laver medlemmer af Europa Parlamentet?
Hvordan virker det europæiske parlement?
Hvilken beføjelser har EU?
Hvilken rolle har medlemmerne af Europa Parlamentet i lovgivning?
EU’s demokratiske proces på 1 minut!
Hvad er EUs værdier?
Fordelene ved den europæiske union.
Hvordan former du EU’s instutioner?
Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark har lavet en serie af EU explainers målrettet journalister. Selvom man ikke er journalist, giver serien en god forståelse for, hvad der kan gå galt i mediedækningen af EU, og hvorfor vi ender med historier om, at EU vil forbyde kanelsnegle og lakridspiber, selv om det ikke nødvendigvis er sandt. Serien kan vare sammenlagt 31 minutter og kan ses i fuld længde på Youtube.
Hvem? Et spørgsmål, som kan afsløre en EU-myte
Det første spørgsmål, du skal afklare, er: Hvem? Der er tit historier om, at “EU vil forbyde” – men hvem menes der med EU? Er der bred opbakning fra Kommissionen, Parlamentet og Ministerrådet til et forbud? Eller er det kun én institution, eller måske endda kun ganske få personer, der går ind for et forbud?
Med udgangspunkt i lakridspiben kigger vi nærmere på, hvem der egentlig vil forbyde noget.
Hvem? Når tunge interesser er på spil
Når store grupper i Europa-Parlamentet stiller sig bag et ændringsforslag, så har det en god chance for at blive til virkelighed. Men hvad er det for et spil, der foregår bag kulisserne? I Bruxelles er der mange lobbyister, der arbejder for mange forskellige interesser: Virksomheder, NGO’er, sågår kirker. Og de er allesammen klar til at fortælle, hvorfor netop deres synspunkt er det rigtige.
Et ændringsforslag, der sigtede mod at forbyde brugen af ord, der kan lede tankerne hen på kød i plantebaserede produkter, var tæt på at sikre sig et flertal i Europa-Parlamentet. Forstå, hvad du skal kigge efter, og hvem du kan interviewe, når et ændringsforslag står til at blive vedtaget.
Hvem gør hvad? Når Danmark tager over fra EU
Der går lang tid med at implementere EU-regler, og det er op til de enkelte medlemslande at finde ud af, hvordan de vil gøre det.
Vi kigger nærmere på, hvorfor kanelsneglen pludselig var i fare – og hvorfor man stadig kan købe dem ved alle bagere.
Hvad er det egentlig, EU siger?
Det er ikke alt, der kommer fra EU, som er bindene for medlemslandene. Inden for mange områder kan EU vælge at komme med anbefalinger frem for regler, fx hvordan landene skal beskytte deres naturområder.
I 2020 var der en frygt for, at EU ville forbyde jagt i områder med naturbeskyttelse – men det var aldrig på tale. Derimod var det et udkast til anbefalinger, som de enkelte lande kunne vælge at følge, hvis de ville.
Hvornår? Spørgsmålet, der kan ændre din historie
Der er et langt tilløb, før et forslag bliver til virkelighed – og det kan starte forskellige steder.
Hvis 1 million EU-borgere støtter op om en sag, så er Kommissionen forpligtet til at kigge nærmere på, om der skal laves EU-lovgivning på området. Et forslag om at sætte en stopper for dyr i små bure har mødt stor opbakning fra borgere, og samtidig har Europa-Parlamentet tilkendegivet deres støtte med et massivt flertal. Kommissionen har lovet, at der kommer et formelt forslag til regler om dyr i bur: Men hvornår sker der hvad? Og hvad kommer det til at betyde?
Når EU og Danmark deler ansvaret
På nogle områder er det medlemslandene, der bestemmer. På andre er det EU. Og så er det nogle gange midt imellem.
I denne video bliver arbejdsmarkedet taget som eksempel. Her er nogle standarder, der gælder over hele EU, men der er også meget, som er op til medlemslandene selv. Se videoen for at finde hoved og hale i, hvem der bestemmer hvad.
Hvorfor bestemmer den så meget?
EU-landene deler et stort regelsæt – og der kan opstå uenigheder om, hvordan de skal fortolkes. EU-domstolen er sat i verden for at afgøre tvister.
Men hvorfor er der overhovedet brug for det? Lær mere om EU-domstolens rolle her.