I denne artikelserie ser vi nærmere på et lille udvalg af lokale projekter i den sydlige del af Jylland, som modtager støtte fra EU. Projekterne kan være store som små og modtage tilskud af meget forskellig størrelse. Tidligere har vi været i Esbjerg og Tønder – denne gang bevæger vi os østpå til Vejle.
Hvert år kasserer den gennemsnitlige europæer 11 kg tekstiler, og kun en lille del heraf bliver genanvendt til nye tekstiler. Europas tekstilforbrug indtager en kedelig fjerdeplads, når det kommer til de sektorer, der påvirker miljø og klimaforandringer i en negativ retning.
I Vejle ligger virksomheden Textile Change, som arbejder med genanvendelse af tekstilaffald på fiber-til-fiber-niveau. Det vil sige, at affaldet ikke bliver downcyclet til fx isolering eller måtter til biler, men derimod genudnyttet til nye tekstiler. Det sker ved hjælp af en avanceret teknologi, som behandler tekstilerne på et molekylært niveau, og som kan adskille både blandingstekstiler og rene tekstiler uden at skade fiberens kvalitet – helt i tråd med EU-strategien for bæredygtige og cirkulære tekstiler.
Textile Change har modtaget 75.000 euro i støtte fra det EU-finansierede program Women TechEU, som har til formål at højne den kønsmæssige balance i tech-branchen ved at støtte startups med kvindelige iværksættere. Derudover tilbyder programmet coaching, mentorordninger og netværksmuligheder i hele EU. Med støtten fra Women TechEU kan Textile Change udføre flere test og optimere teknologien for at leve op til den kvalitet, som fiberproducenterne efterspørger.
Det Syddanske EU-kontor har givet Textile Change råd og vejledning i ansøgningsprocessen.
Fotoet viser Textile Change’s pilotanlæg.